Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Gevolgen kernoorlog nooit serieus genomen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Gevolgen kernoorlog nooit serieus genomen

    De oorlog in Oekraïne gaat onverminderd door. Een grootschalige escalatie is niet uitgesloten. Meer NAVO landen sturen troepen en wapens naar het front. Poetin mobiliseert komende maanden driehonderdduizend soldaten. Berichten uit Amerika en Rusland schrijven over kernwapens. Net als tijdens de Koude Oorlog staat de wereld opnieuw aan de rand van de afgrond.

    Decennia lang hebben wetenschappers tijdens de Koude Oorlog analyses gemaakt van de mogelijke gevolgen van een kernoorlog. Ze hebben miljoenen dodelijke slachtoffers voorspeld. Hun bevindingen werden naar militaire en civiele leiders gestuurd maar kregen geen aandacht. Het publiek werd nooit geïnformeerd. De analyses zijn in juli 2022 door het National Security Archives gepubliceerd.

    Een de conclusies van de analyses door de jaren heen is dat kernwapens de Sovjet Unie niet zouden dwingen zich over te geven en dat een kernoorlog nooit een winnaar zou opleveren. Dat is om stil bij te staan in de huidige oorlog. Poetin loopt vast in de modder van Oekraïne maar vecht door. Hij dreigt maar bluft niet want hij wil iets dat lijkt op een overwinning die hij thuis kan vieren. Een uitweg is nodig om geen gezichtsverlies te lijden. Maar daar denkt de NAVO anders over.

    De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei onlangs dat Washington Moskou persoonlijk waarschuwde voor "catastrofale" gevolgen bij gebruik van kernwapens. Maar Alexei Navalny, Poetins grootste politieke tegenstander zegt dat de machthebbers in Moskou de oorlog niet als catastrofaal ervaren. Ze zien de oorlog als een kans om binnenlandse problemen op te lossen. Navalny heeft een vergiftiging overleefd en zit nu gevangene in een streng beveiligde strafkolonie.

    De analyses van de gevolgen van een kernoorlog zoals gepubliceerd in juli 2022 door het National Security Archives: https://tinyurl.com/yews5dd2


Working...
X