Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Interview over ontdekking aardgas in Marokko

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Interview over ontdekking aardgas in Marokko

    In een interview met Petroleum Economist gepubliceerd op 22 december 2022 zei Graham Lyon, directeur van het Britse bedrijf Sound Energy, dat Marokko over grote aardgasreserves beschikt. Dat zal helpen om zelfvoorzienend te worden en de overschot te exporteren. De directeur is optimistisch over de toekomst:

    "Er worden twee cruciale projecten bestudeerd en uitgevoerd. Het eerste houdt verband met de levering van vloeibaar aardgas aan industriële markten. Het tweede project heeft te maken met de ontwikkeling van een gaspijpleiding om de elektriciteitsmarkten te bevoorraden. Naar verwachting zullen beide projecten in de loop van het jaar 2023 worden goedgekeurd.”

    Graham Lyon legde uit dat het eerste project ongeveer 100 miljoen kubieke meter vloeibaar gas per jaar zal opleveren. Het doel is de productie en de verkoop in het eerste kwartaal van 2024 te starten. De voorraad wordt op meer dan 20 biljoen kubieke meter geschat. Dat wordt als een nieuw record beschouwd, aldus de directeur. Marokko is nog steeds afhankelijk van steenkool voor het opwekken van elektriciteit. Het land steunt alternatieve projecten om de overgang naar schone energiebronnen te versnellen.

    Graham Lyon vervolgt dat Marokko in november 2021 Algerijns aardgas verloor als gevolg van het eenzijdig door Algerije verbreken van diplomatieke banden. Dat was een gemiste bron van inkomen. Algerijnse gas creëerde lokale welvaart door de overschot aan gas te exporteren.

    De recente ontdekkingen zullen volgens Graham Lyon een grote verandering in de spelregels teweegbrengen. Het zal Marokko onafhankelijk maken, nieuwe rijkdommen creëren en de overschot exporteren.

    Het bedrijf "Sound Energy" heeft een overeenkomst met Marokko getekend voor een periode van tien jaar voor de verkoop van aardgas uit Tendrara in Oost Marokko. Hierbij verplicht het bedrijf zich 350 miljoen kubieke meter gas per jaar te produceren en via de Maghreb- Europa gaspijpleiding te exporteren. De gaspijp werd voor het leveren van Algerijns gas aan Spanje gebruikt en is na de breuk eigendom geworden van de Marokkaanse staat.

    Een ander Britse bedrijf "Chariot" heeft tevens grote hoeveelheden aardgas in de zee vlakbij de kust van Larache ontdekt. De beschikbare voorraad wordt op ongeveer 1.400 miljard kubieke meter geschat. De exploitatie zal in 2024 beginnen.

    Het interview met Graham Lyon op Petroleum Economist: https://tinyurl.com/2xscp5tw
Working...
X