Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Ibrahim Ghali herkozen op congres Polisario

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Ibrahim Ghali herkozen op congres Polisario

    Ibrahim Ghali (74) is deze week op het 16de congres in Algerijevoor de derde keer achter elkaar tot secretaris generaal van Polisario gekozen. Hij moest het opnemen tegen Bachir Mustapha Sayed, een broer van de oprichter in 1973 van de marxistisch-leninistische paramilitaire organisatie. Ghali kreeg 1253 stemmen, zijn tegenstander 563. Het congres werd verlengd als gevolg van onenigheid over de kandidatuur van Ghali. Hij werd bekritiseerd voor het blokkeren in oktober 2021 van de grensovergang tussen Marokko en Mauritanië. De grensovergang werd een maand later door het Marokkaanse leger schoongeveegd. In december 2021 erkende de Verenigde Staten van Amerika dat het gebied Marokkaans is. Kort hierna werd het Amerikaanse besluit door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties overgenomen.

    Kritiek op Polisario kwam deze week ook van Oubi Bachir, belast met propaganda in Europa. Hij heeft in december 2022 zijn ontslag ingediend als gevolg van wat hij “oneigenlijke methodes” van de organisatie noemt. Maar het probleem van Polisario is veel groter: gebrek aan onafhankelijkheid in besluitvorming. Iedereen weet dat de Algerijnse militaire geheime diensten het laatste woord hebben. Dat wordt nog eens bevestigd door een toespraak op donderdag 19 januari van de Algerijnse president in het parlement van zijn land: “Wij zijn vijanden geworden (van Marokko). We gaan al onze krachten bundelen om de Polisario te helpen.” Hij voegde eraan toe: “De bevrijding van Palestina staat bij ons gelijk aan de bevrijding van de Westelijke Sahara.”: Video toespraak: https://tinyurl.com/5fvwnkx8

    Na het verdrijven van Polisario uit het grensgebied heeft Marokko een nieuwe moskee vlakbij de grens met Mauritanië gebouwd. Een gebedshuis was altijd een belangrijk trefpunt geweest voor reizigers en handelaren die de eeuwenoude karavaanroutes tussen Marokko en Afrika gebruiken. Een moskee in de woestijn als krachtig symbool voor de triomf van de Marokkaanse islam op het Algerijnse communisme. Onderaan afbeelding van de nieuwe moskee:

    mosquee-guergarate.jpg
Working...
X