Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Toenadering Saoedi-Arabië – Syrië nadelig voor Marokko

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Toenadering Saoedi-Arabië – Syrië nadelig voor Marokko

    Na elf jaar diplomatieke breuk praten de Saoediërs met Syrië over een mogelijk terugkeer in de Arabische Liga. Syrië werd uit de Liga geweerd wegens wreedheden begaan tijdens de burgeroorlog. Maar het geïsoleerde regime van Bashar had de steun van Algerije dat afgelopen week niet werd uitgenodigd voor overleg ondanks het feit dat het land de organisator was van de Arabische top van november 2022 en tot mei 2023 nog steeds voorzitter is van de Liga.

    Algerije organiseerde afgelopen november 2022 de top om een oplossing te vinden voor de talloze misverstanden tussen de lidstaten. Maar het werd een mislukking. Staatshoofden van Bahrein, de Emiraten, Jordanië, Koeweit, Oman en Saoedi-Arabië kwamen niet opdagen. Ook Marokko had geen reden om te geloven in de goede intenties van een buurland dat sinds 1976 separatisme in de Sahara steunt. De grenzen tussen beide landen zijn sinds 1994 gesloten. In juli 2021 werden alle banden plotseling en eenzijdig door Algerije verbroken: https://tinyurl.com/8y9ewce8

    De agressieve buitenlandse politiek heeft het militaire regime in Algiers geïsoleerd. Iran en Syrië zijn twee de overgebleven bevriende staten in de regio. Daarom wil het regime Syrië terug in de Arabische Liga. Maar het zijn de Saoediërs die met het initiatief ervan doorgaan nadat ze eerst een akkoord met Iran hebben bereikt. Niet de periferie maar het centrum met de Saoediërs voorop die de spelregels van de politiek in het Midden Oosten dicteren.

    Een ander land uit de periferie is Marokko dat Syrië er niet bij wil hebben maar dat niet kan tegenhouden. De Saoediërs hebben eieren voor hun geld gekozen door vrede te sluiten. Ze willen daarnaast Syrië terug, een eis van Bashar’s bondgenoot Iran. De toenadering van de Saoediërs met Iran en Syrië is nadelig voor Marokko dat nu alleen staat tegenover de as Algerije-Iran-Syrië.
Working...
X