Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Nieuwe impuls betrekkingen Marokko - Nederland

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Nieuwe impuls betrekkingen Marokko - Nederland

    Mark Rutte is deze week in Marokko voor gesprekken over duurzame energie, in het bijzonder groene waterstof; het centrale thema van zijn reis in Afrika. Beide landen zien mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van technologie en infrastructuur. Het bezoek ging gepaard met de bekendmaking via Reuters nieuwsagentschap door fosfaatgigant OCP en marktleider op het gebied van kunstmest om zeven miljard dollar te investeren in het produceren van waterstof.

    Naast energie gaan beide landen samenwerken op het gebied van migratie. Volgens de Raad voor Marokkanen in het Buitenland (CCME) zijn er vijf miljoen Marokkanen verspreid over de hele wereld. Nergens hebben ze last van een slecht imago als in Nederland en België. Religieuze extremisten en criminelen maken de dienst uit. Beide groepen zijn klein in aantal en opereren aan de marge maar hebben een groot impact op het imago van de rest van de bevolking van bijna 40 miljoen. Daarnaast was de politieke onrust van de laatste jaren in Noord Marokko een oorzaak van een nieuwe golf illegalen in Nederland. Rutte vraagt Marokko om die terug te nemen. Goed dat hij de fout van de Fransen niet herhaalt die zonder overleg illegalen uit Algerije en Tunesië naar Marokko sturen.

    Maar de problemen die de migratie met zich mee brengt zijn niet alleen de verantwoordelijkheid van politici. Ook het publiek moet mee helpen. Religieus extremisme is vreemd aan de Marokkaanse cultuur. Het is een import uit het Midden Oosten. Iedereen zou hiertegen moeten verzetten door heethoofden in de eigen wijk en op Internet in de gaten te houden, hun activiteiten kritisch te volgen, hun moskeeën te boycotten en de gevaren aan de autoriteiten signaleren.

    Ook criminelen moeten worden bestreden door hun illegaal geldstroom te volgen en hun witwaspraktijken te bemoeilijken. Europol heeft afgelopen april een grootschalig witwas- en ondergronds banksysteem ontmanteld. Minstens 180 miljoen euro aan illegale winsten uit cocaïnehandel zijn in Marokko witgewassen in de grote steden. Zorg ervoor dat hun illegaal geld niet in je portemonnee terecht komt. Geef geen geld uit in hun zaken.

    De betrekkingen tussen Nederland en Marokko zijn meer dan 400 jaar oud. Sporen van Nederlandse handelskantoren zijn nog altijd zichtbaar in Agadir. Ze hebben de verwoestende aardbeving van 1960 overleefd. Geschiedenis is een grote bron van inspiratie voor een gezamenlijke toekomst waar geen plaats is voor pessimisme. Het is zeer waarschijnlijk voor het eerst in decennia dat er in Marokko een bewind aan de macht is gekomen die open is voor dialoog en samenwerking.
Working...
X