Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Generaal Khaled Nezzar op sterven na dood

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Generaal Khaled Nezzar op sterven na dood

    De gezondheid van Algerijns generaal Khaled Nezzar is deze week achteruitgegaan. Hij is naar zijn geboorteplaats in Batna in het oosten van het land gestuurd om zijn laatste dagen te slijten. Het zittende regime wil hem niet in Algiers hebben om de schande van een officiële begrafenis te besparen. Zijn slachtoffers uit de burgeroorlog van de jaren 1990 zullen dat niet waarderen.

    Khaled Nezzar (85) was van 1988 tot 1990 stafchef van het en tussen 1990 en 1993 minister van Defensie. Hij is de zoon Rahal Nezzar, een harki (https://tinyurl.com/y9rv9y75) en onderofficier in het Franse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    In 1964 werd Khaled Nezzar lid van de Frunze Militaire Academie in de Sovjet-Unie. In 1975 werd hij tot École de Guerre in Parijs toegelaten. In 1986 werd hij benoemd tot commandant van de landmacht. Op 16 november 1988 werd hij chefstaf van het Nationale Volksleger.

    In oktober 1988 gingen de mensen de straat op om te protesteren tegen de slechte levensomstandigheden. Hij kreeg de verantwoordelijkheid om de orde te herstellen. 1.500 arrestaties werden verricht. 500 doden vielen als gevolg van het optreden van zijn soldaten.

    Op 12 januari 1992 was de generaal een van de coupplegers die de verkiezingen hebben geannuleerd om te voorkomen dat de islamisten van FIS zouden winnen. Er brak hierna een burgeroorlog uit die tien jaar zou duren. Naar schatting zijn er 250 duizend mensen gedood. De rol van de militairen werd ter discussie gesteld. In februari 1993 ontsnapte hij aan een aanslag op zijn leven.

    Talloze getuigen wezen onafhankelijk van elkaar naaste medewerkers van Nezzar aan als daders van moordpartijen die in de media aan de islamisten werden toegeschreven: https://tinyurl.com/yusbrdjb. In 2020 werd hij in Zwitserland gearresteerd na een klacht door familieleden van zijn slachtoffers. Het ziet ernaar uit dat hij nooit terecht zal staan voor zijn misdaden. Zijn slachtoffers zullen nooit de waarheid weten over vermiste dierbaren: https://tinyurl.com/yusbrdjb

    In Marokko is de generaal vooral bekend om zijn steun aan Polisario separatisten in de Sahara. Hij heeft deelgenomen aan de verloren oorlog tegen Marokko: https://tinyurl.com/y5w9967t Hij had na de oorlog plannen ontwikkeld om terreuraanslagen in Marokkaanse steden te plegen zodat Hassan II geen veiligheidstroepen naar de Sahara stuurt. Hij wilde voorkomen dat het Marokkaanse leger de veiligheidsmuur voltooit.

    De generaal heeft nog een zoon die het land niet mag verlaten. Maar hij is nog wel actief op Internet via zijn nieuwssite Algérie Patriotique waar mensen werken die zoals een tegenstander van het regime deze week schrijft (https://tinyurl.com/5n789w8r) weinig met journalistiek te maken hebben. Ze zijn gespecialiseerd in o.a. blaffen tegen Marokkanen.

    Onderaan een vrije vertaling door de redactie van het interview met Khaled Nezzar over zijn plannen om aanslagen in Marokko te plegen:

    Khaled Nezzar:
    We hadden het over het plan, wat de Sahrawis het Algerijnse plan noemen. Het plan moet ervoor zorgen dat Marokko de veiligheidsmuur in de Sahara niet gaat bouwen. Er waren ideeën om dat te voorkomen. We vroegen om versterkingen. President Chadli kwam ons in Bechar bezoeken. We hebben het plan voorgesteld. Hij ging akkoord en stuurde ons versterkingen.

    Interviewer:
    Waar bestaat het plan uit?

    Khaled Nezzar:
    Het plan bestond uit acties in Marokkaanse steden zodat Marokko eigen veiligheidsdiensten niet naar de Sahara stuurt.

    Interviewer:
    Acties in het binnenland?

    Khaled Nezzar:
    Ja, maar niet door ons uitgevoerd. De Sahrawis moesten de acties uitvoeren. Sahrawis zijn vrij in eigen land. En er waren er genoeg aan onze grenzen te vinden die bereid waren om in actie te komen. We kwamen niets tekort. Het zijn de sahrawis en niet de Algerijnen die de oorlog moeten voeren. Maar we hielpen op andere manieren door ideeën aan te dragen, materiaal te verstrekken... Uiteindelijk werd het plan niet goed uitgevoerd. Ze waren bang dat het plan meer problemen zal veroorzaken tussen Marokko en Algerije.

    Interviewer:
    Dus politici hebben het plan stopgezet?


    Khaled Nezzar:
    Ja, politici wilden voorkomen dat de betrekkingen tussen beide landen verder verslechteren.”


Working...
X