Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

De geopolitieke dimensie van de Atlantische kust

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • De geopolitieke dimensie van de Atlantische kust

    Marokko kijkt hoopvol naar de zee als bron van economische activiteiten en als brug naar de rest van de wereld. Langs de gehele kust van 3.500 km zowel aan de Middellandse Zee als aan de Atlantische Oceaan worden oude havens opgeknapt en nieuwe gebouwd zoals deze kaart laat zien. De nieuwe haven Tanger Med is sinds 2007 in bedrijf en staat sinds kort op de lijst van de meest ontwikkelde havens in de wereld in termen van infrastructuur en overslagcapaciteit.

    Een nieuwe haven Dakhla in regio Sahara wordt op dit moment door twee lokale bedrijven gebouwd, Société Generale des Travaux du Maroc (SGTM) en SOMAGEC. Het kost 1,7 miljard dollar en zal naar verwachting in 2028 operationeel zijn. De haven onderscheidt zich van anderen door de bijzondere geografische ligging vlakbij West Afrika en zal met Zuid Amerika en Europa worden verbonden.

    Als het aan de koning ligt zal de haven van Dakhla een rol spelen in de economische ontwikkeling van West Afrika en van de landen in de Sahel die geen toegang hebben tot de zee. Hij hield op maandag 06 november naar aanleiding van de bevrijding van de Sahara in 1975 een pleidooi voor internationale samenwerking. Er moet nog flink worden geïnvesteerd in infrastructuur, koopvaardij, snel-, en (spoor)wegen, stedenbouw, toerisme visserij, ontzilting van zeewater…

    De samenwerking met West Afrika vordert gestaag dankzij de 5.500 km lange gaspijp Nigeria – Marokko. De pijp loopt via acht Afrikaanse landen en eindigt in Tanger via o.a. Dakhla en Agadir. Maar de samenwerking met de landen in de Sahel lijkt voorlopig onhaalbaar als gevolg van politiek instabiliteit.
Working...
X