Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Finland sluit vier grensposten af met Rusland

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Finland sluit vier grensposten af met Rusland

    Finland heeft besloten per 18 november vier grensovergangen met Rusland af te sluiten als gevolg van ongewone toestroom vanuit Rusland van asielzoekers en migranten zonder geldige documenten. De Finse premier vertelde aan Finse zender YLE News dat de Russen de toestroom met opzet hebben gelaten. De Russen hebben ontkend en dreigen met tegenmaatregelen.

    De betrekkingen tussen beide landen zijn sinds de recente aanvraag door Finland van een NAVO lidmaatschap verslechterd. Finland was sinds de Tweed Wereldoorlog neutraal maar veranderde van positie na de invasie van Oekraïne. De Russen zien daar de opening door de NAVO van een tweede oorlogsfront aan hun noordelijke grenzen.

    De laatste confrontatie tussen Finland en Rusland was in 1939. De grens van Finland is dicht bij grote Russische steden zoals Sint Petersburg. De leiders van de Sovjet-Unie vreesden in die tijd voor een Europese invasie en legden territoriale eisen op aan de Baltische landen Finland, Estland, Letland en Litouwen. Finland heeft de eisen geweigerd ondanks het feit dat de Sovjet-Unie een groot leger had en een bevolking die bijna vijftig keer zo groot was. Er volgde oorlog. De Finnen verzetten zich hevig zonder hulp uit Europa. Ze slaagden erin hun onafhankelijkheid te behouden. Bijna 100.000 voornamelijk Finse mannen vielen om. Dat is enorm aangezien de Finse bevolking in die tijd iets meer dan drie miljoen telde. Na de oorlog koos Finland voor neutraliteit en bleef buiten de NAVO.

    Een recente beschrijving van de oorlog tussen Finland en Rusland in 1939 is te lezen in:
    Jared Diamond: “Upheavel. Turning Points of Nations in Crisis”. Little Brown & Compagny, 2019.

Working...
X